Επικοινωνία:

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΑΚΙΤΩΝ AΤTΙΚΗΣ
ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 8
106 77 ΑΘΗΝΑ
GREECE
Τηλ-FAX: 2103827211
E-mail: geraki@geraki.info
Ιστοσελίδα: http://www.geraki.info

Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014


 H ημερήσια εκδρομή των Γερακιτών της Αθήνας.


 

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η ικανοποιητική παρουσία των Γερακιτών της Αθήνας, στην ημερήσια εκδρομή μας που πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου. Συμμετείχαν οικογένειες που στο κάλεσμά μας ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και που φάνηκε ότι και οι ίδιοι το χάρηκαν πολύ. Ευχαριστούμε όλους τους συμπατριώτες και φίλους, που μας βοηθούν να διατηρούμε το όνειρο για Γερακίτικες συναντήσεις . Προορισμός της εκδρομής μας η  ορεινή Κορινθία. Πρώτη στάση στο Βραχάτι για καφέ ή και πρόχειρο πρωινό για τους αγουροξυπνημένους. Στη συνέχεια, περνώντας από το Κιάτο, αρχίσαμε την ανηφόρα για να επισκεφτούμε, στη δεύτερη στάση μας , το περιβαλλοντικό μουσείο της αποξηραμένης πλέον λίμνης Στυμφαλίας, με τη γνωστή μυθολογική φήμη της και σύνδεσή της με έναν από τους άθλους του Ηρακλή. Τα εκθέματα αξιόλογα, μα εκείνα που μας γύρισαν πολλά χρόνια πίσω ήταν τα γεωργικά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στο πολύ παλιό και μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και σήμερα. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στο πω…πω…πω..πω.. έρχεται η γλίνα με τα αυγό». Και βέβαια τους αρχιστράτηγους των Γερακίτικών αλωνιών, τον μπάρμπα-Γιώργη τον Ζάχο και τον μπάρμπα Μιχάλη τον Μήτρη (Τζατζά). Αξέχαστα χρόνια και για τις δικές μας ηλικίες που μετά το αλώνισμα τα κολλημένα στο ιδρωμένο σώμα μας ΑΓΑΝΑ τα διώχναμε με νερό του κουβά και όχι με το σημερινό ντους. Μετά την Στυμφαλία συνεχίσαμε για τους κυρίως προορισμούς μας  το Μοναστήρι του Αι-Γιώργη και την Λίμνη Δόξα.

Η διαδρομή απερίγραπτα όμορφη, με τις  μοναδικές ελληνικές φυσικές εναλλαγές των τοπίων, που δημιουργούν αίσθημα θαυμασμού και ψυχικής ανάτασης στον επισκέπτη. Σε κάποια σημεία αυτής της διαδρομής, απολαύσαμε το πλούσιο οροπέδιο της Φενεού ου παράγει κυρίως τα φημισμένα όσπρια για την νοστιμιά τους. Φθάνοντας στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου μας υποδέχτηκαν οι ευγενικοί μοναχοί που ζουν κ αι το υπηρετούν, οι οποίοι μετά από μια σύντομη ενημέρωση για την ιστορία του, μας πρόσφεραν το υπέροχο γλυκό κουταλιού από τριαντάφυλλα που καλλιεργούν οι ίδιοι και το παρασκευάζουν με την μοναδική μυστική συνταγή τους. Μέσα στο χώρο του Μοναστηριού, ένα μικρό, εσωτερικό και σκοτεινό ανώγειο, αποτελούσε τα χρόνια της σκλαβιάς το αμφισβητούμενο… από ερασιτέχνες ιστορικούς της ντροπής, ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, που υπηρετούσαν με θάρρος και πίστη για την λευτεριά ηρωικοί ρασοφόροι. ΄Ετσι κρατήθηκαν αναλλοίωτες, η γλώσσα μας και η  θρησκεία μας.

Μετά την ενδιαφέρουσα ξενάγηση στον εξωτερικό χώρο του Μοναστηριού, βγάλαμε όλοι μαζί αναμνηστικές φωτογραφίες και αγοράσαμε τοπικά προϊόντα. Η λίμνη Δόξα, που στη συνέχεια επισκεφθήκαμε, είναι το κατ εξοχήν τοπίο που προσελκύει το μεγαλύτερο μέρος των εκδρομέων φανταστικός συνδυασμός της στεριάς με το υγρό στοιχείο. Εκεί τα δένδρα στις όχθες της Λίμνης κάποιες ώρες της ημέρες ή και του φεγγαρόφωτου, κοιτάξουν τις σκιές τους μέσα στο βυθό της Λίμνης. Τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδος μας, χρειάζονται πολλοί ποιητές για να τις περιγράψουν!! Χορτασμένοι από φυσικό κάλλος και μετά από προσκύνημα στον Ναό του Αγίου Φανουρίου, δίπλα στο νερό της Λίμνης, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Στο γραφικό ορεινό χωριό Καστανιά, σε πολύ ωραία ταβέρνα με υπέροχη θέα μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον, γευτήκαμε την σπιτική σπανακόπιτα, την καλοψημένη μπουζοπούλα και γενικώς τα νόστιμά τους φαγητά που όλους μας ικανοποίησαν! Στο γυρισμό, βρεθήκαμε και πάλι στις παραθαλάσσιες και φιλόξενες καφετέριες στο Βραχάτι για απογευματινό καφέ και παγωτό. Σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού μέσα στο πούλμαν μας συνόδευαν ανέκδοτα , τραγούδια , υπέροχα «λεχθέντα» βγαλμένα από την ζωή και οι πλούσιες συζητήσεις, πλαισιωμένες από τραγούδια των καλλίφωνων της παρέας. Στο τέλος της υπέροχης πραγματικά αυτής συνάντησης, όλοι μας ευχηθήκαμε να βρεθούμε και πάλι το φθινόπωρο, για κάποιο άλλο εκδρομικό προορισμό και κάθε φορά, με  ακόμα περισσότερους Γερακίτες! Σας ευχαριστούμε θερμά όλους!

Για το Δ.Σ Θανάσης Κουτσοβίτης
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου